Menu Sluiten

Bijzondere verjaardagen: Zuid-Korea

Zuid-Korea is een land met een bijzondere manier van het tellen van iemands leeftijd. Als je geboren wordt in Zuid-Korea dan ben je 1 jaar oud. In Zuid-Korea wordt de tijd vanaf verwekking tot geboorte, gemiddeld zo’n negen maanden, ook meegeteld en afgerond naar 1 jaar.

Wat nog meer bijzonder is aan het verjaren in Zuid-Korea is dat men alle extra levensjaren aan het eind van het jaar, op nieuwjaarsdag 1 januari bijtellen. Gedurende de rest van het jaar wordt niemand een jaar ouder. Wel wordt de persoonlijke verjaardag gevierd op de oorspronkelijke geboortedag.

Bijzonder aan deze manier van jaartelling is dat Zuid-Koreanen dus bij geboorte een jaar ouder zijn dan alle andere mensen op de wereld en dat gemiddeld genomen er na een half jaar een volgend jaar bijkomt. Ben je namelijk halverwege het jaar geboren (en dus 1 jaar), dan wordt je 1 januari van het volgende jaar weer een jaar ouder.

Het meeste verschil wat je kunt hebben met iemand uit Zuid-Korea is als iemand in december is geboren. Een baby van 1 maand oud die in december is geboren wordt namelijk 1 januari alweer 2!

verjaardag zuid-korea
In Zuid-Korea wordt iedereen tegelijk met nieuwjaarsdag 1 jaar ouder.