Menu Sluiten

Kroonjaren vieren

Jubileum en kroonjaren

Kroonjaren zijn verjaardagen die een extra tintje krijgen doordat het bijzondere leeftijden zijn die worden bereikt. Over het algemeen wordt er op deze verjaardag momenten extra stilgestaan bij wat er is behaald en soms wat er is achtergelaten.

Kroonjaren of jubileumjaren zijn een mooi moment om even extra uit te pakken als het gaat om een feest of als het gaat om het geven van een leuk of bijzonder kado. Ook zijn er een aantal tradities zoals bijvoorbeeld het behalen van de ‘Sarah’ en ‘Abraham’ bij het bereiken van de 50ste verjaardag.

Een hulde aan een jubilaris kan een leuke manier zijn om een bijzonder persoon in het zonnetje te zetten.

Bijzondere momenten zijn soms spaarzaam en daarom kan het een uitermate goed idee zijn om juist op die momenten te vieren wat er te vieren valt.

kroonjaar jubileum

Speciale verjaardagen, mijlpalen en kroonverjaardagen

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste voorkomende jubileumjaren en/of kroonjaren bij verjaardagen:

  • 1 jaar – Het moment waarop de eerste verjaardag wordt gevierd van een kind. Altijd erg bijzonder en speciaal voor de ouders en het kind.
  • 16 jaar – Een moment waarop een tiener vaak als volwaardige tiener wordt gezien, en meer verantwoordelijkheden kan krijgen. Je mag bijvoorbeeld brommer of scooter rijden als je hiervoor je certificaat hebt. In andere landen, zoals Amerika, mag je bij 16 jaar zelfs autorijden; ook is daar een sweet sixteen party gebruikelijk.
  • 18 jaar – Deze mijlpaal is misschien wat ondergesneeuwd, daar waar (vroeger) deze leeftijd als een soort van volwassenheid werd gezien wordt er wel meer verantwoordelijkheid gegeven. Je mag bijvoorbeeld autorijden als je je rijbewijs hebt behaald. Alcohol is tegenwoordig na je 18e niet meer verboden.
  • 21 jaar – Officieel volwassen!
  • 30 jaar – Afscheid van je twintiger jaren.
  • 40 jaar – Afscheid van je dertiger jaren, bereid je maar voor op een mogelijke mid-life crisis. Met bijpassende leuke kado’s.
  • 50 jaar – Hier wordt je vanuit traditie ook wel ‘Sarah’ of ‘Abraham’ genoemd.
  • 60, 79, 80, 90 jaar – Hele mooie mijlpalen waar vaak wat extra bij wordt stilgestaan.
  • 100 jaar – Dit komt niet heel erg vaak voor, maar is wel een heel bijzonder kroonjaar voor de jarige!

Bijzondere leeftijden

Voor een leuke viering bij verjaardagen op kroonjaren of een jubileum is er vast wel iets te vinden om een jarige echt even in het zonnetje te zetten tijdens de verjaardag !

Wat ook leuk kan zijn is als je met meerdere mensen, bijvoorbeeld je partner, een groter feest organiseert om jubileumjaren te vieren. Ook met een groep vrienden die in een zelfde jaar een bepaalde leeftijd bereiken is het leuk om dit gezamenlijk te vieren. Met veel genodigden, vrienden en familie levert dit vast een geweldig feest op, en de kosten kun je altijd makkelijker samen delen. Hierdoor maak je een jubileum extra leuk.